Lezing ‘Identiteit (z)onder druk: van afkomst naar overeenkomst’

Home » Lezing ‘Identiteit (z)onder druk: van afkomst naar overeenkomst’
11.06.2018

Radicale nieuwsgierigheid is het beste antwoord.

“Radicale nieuwsgierigheid is de beste reactie als je in contact komt met geradicaliseerde jongeren. Of het nu gaat om moslimjongeren of om extreemrechtse jongeren. Vergeet niet: wij zijn de airbag van deze jongeren.”

Aan het woord is Leon Meijs, deskundige op het gebied van radicalisering onder jongeren. Vaak wordt hij gevraagd te adviseren bij politie, rijksoverheid of in het onderwijs. Hij hield op 5 juni een boeiend betoog tijdens de 5e en laatste lezing in de lezingenreeks ‘Diversiteit en Identiteit.’

Onder de titel ‘Identiteit (z)onder druk: van afkomst naar overeenkomst’ deed hij uit de doeken hoe een proces van polarisering samenhangt met een proces van isolering en het gevoel afgewezen te worden.
Als professional vraag je je af wat er in het leven van deze jongere is dat hem of haar zo vatbaar maakt voor extremistische denkbeelden? En omgekeerd is het ook zo: extremistische groeperingen zijn actief op zoek naar deze kwetsbare jongeren. Zo kan een extremistische carrière tot stand komen.
Maar enige relativering is op zijn plaats: we moeten de jongeren in hun zoektocht naar betekenis, religie en identiteit niet te snel in de hoek van de radicaal plaatsen. Jongeren zijn immers op zoek naar verbinding; waar identificeer je je dan mee?

Daarom het advies van Leon: “Niet te snel oordelen, maar kijken naar de zoektocht van de ander. Nodig de jongeren uit tot een gesprek; we moeten ze erbij houden. Radicale nieuwsgierigheid waarin je laat zien interesse te hebben voor de belangstellingswereld van de jongere die het stempel ‘radicaal’ dreigt te krijgen, is het beste antwoord.”

Bekijk de presentatie van Leon Meijs

« Terug naar overzicht