Nieuws

Terugblik bijeenkomst VeiligThuisTwente, Achter de voordeur producties & Wijkracht

Datum

Bijeenkomst ‘Achter de voordeur, niets is wat het lijkt’

22 september jl. was er voor Wijkracht medewerkers de bijeenkomst ‘Achter de voordeur, niets is wat het lijkt’. Een middag met een bijdrage van Matin van Veilig Thuis Twente (VTT), die ons meenam in de werkwijze van Veilig Thuis Twente, wat kan Wijkracht van hen verwachten en andersom; wat heeft VTT van Wijkracht nodig.  Maaike en Anita van Achter de Voordeur producties kwamen met een indrukwekkend verhaal.

1 op de 8 

Éen op de acht mensen krijgt in zijn of haar leven met (een vorm van) huiselijk geweld te maken, en gemiddeld genomen zit één kind uit de klas in een onveilige thuissituatie. Bij geweld denken we aan blauwe plekken of schaafwonden. Die zijn zichtbaar, maar dat ligt anders bij emotionele mishandeling of seksueel misbruik. Deze is vaak helemaal niet zichtbaar.

Achter de Voordeur producties

Dit signaleren en bespreekbaar maken is lastig. Anita en Maaike van Achter de Voordeur producties, namen de medewerkers aan de hand van het Achter de Voordeur-spel mee in deze complexe wereld van huiselijk geweld en kindermishandeling. Wat doe je met je onderbuikgevoel en signalen en zorgen die je kan hebben? Door het indrukwekkende verhaal van Anita kwam er meer inzicht over hoe je in een dergelijke situatie terecht komt en ook kan blijven. Het het belangrijk is om onbevooroordeeld aanwezig te blijven en ‘zaadjes te planten’ bij mensen om hen een weg eruit te bieden, de weg eruit die niet makkelijk is en veel kost tijd.

Veilig Thuis Twente (VTT)

Vanuit deze zorgen en signalen hebben Wijkracht medewerkers regelmatig contact met Veilig Thuis Twente. Het is daarom fijn dat Matin uitleg gaf over wat er gebeurt wanneer Wijkracht dit doet, en wat de werkwijze van VTT vervolgens is. Van elkaar leren zorgt ervoor om elkaar steeds makkelijker te vinden.

Geweld stopt niet vanzelf

Heb je vermoedens dat er misschien iets gaande is bij iemand achter de voordeur? Of misschien bij jullie zelf? Via veiligthuistwente.nl kan je veilig en anoniem contact opnemen en met de professionals van onder andere Wijkracht erover praten. Want geweld stopt niet vanzelf. Daar moeten we samen iets aan doen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u vragen of wilt u graag eens met ons van gedachten wisselen over de Wijkracht Academie? U bent van harte welkom bij Wijkracht op één van onze locaties in Hengelo, Borne, Oldenzaal, Haaksbergen en Dinkelland.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak, kunt u bellen met Wijkracht, telefoonnummer 088 - 945 57 22 (lokaal tarief). Of kijk op www.wijkracht.nl.