Terugblik bijeenkomst “Autisme & Relaties” 3 april in Theater De Kappen in Haaksbergen

Home » Terugblik bijeenkomst “Autisme & Relaties” 3 april in Theater De Kappen in Haaksbergen
5.04.2018

Op 3 april 2018 organiseerde Wijkracht Academie samen met Autisme Kennisnetwerk Overijssel, en Noaberpoort (gemeente Haaksbergen) de bijeenkomst "Autisme & Relaties". Er zaten ruim 200 mensen in de theaterzaal van De Kappen in Haaksbergen!  In september 2017 werd een soortgelijke bijeenkomst georganiseerd voor 144 aanwezigen in Hengelo.

Edith van Spiegel, wethouder van de gemeente Haaksbergen, heette alle aanwezigen van harte welkom. Midden in de autismeweek! Aanleiding voor deze bijeenkomst was een bezoek van Jasper Wagteveld en Angela Thissen aan Edith Spiegel en Esther Ardon van de gemeente Haaksbergen. Zij stimuleerden een verbinding tussen het Autisme Kennisnetwerk Overijssel en de Wijkracht Academie. Met deze bijeenkomsten als resultaat.

Angela Thissen, coördinator van het Autisme Kennisnetwerk Overijssel, licht het programma verder toe. Er zijn mensen met autisme in de zaal, ouder van, partner van en professionals. En niet alleen uit Twente.... Angela benadrukt dat diverse perspectieven aan bod komen over Autisme & Relaties. Realistische verhalen. Ontwikkelingsgericht. Elk verhaal is anders.

Op het podium komen achtereenvolgens Marjon Kuipers (rechtbank & familiemediator, bijzonder curator Jeugdzaken gespecialiseerd in autisme), Jasper Wagteveld, Martha Osborn (getrouwd met Jasper) en Nynke Zuurmond aan het woord.

Marjon Kuipers legt uit dat bij stress het denken “uitgaat”. Bij een scheiding heeft zij soms te maken met twee mensen die in feite niet “toerekeningsvatbaar” zijn, maar wel levensbepalende beslissingen moeten nemen. Zijn er kinderen bij betrokken, dan is erkenning en herkenning heel belangrijk. Ze krijgt de zaal in beweging door een ontspanningsoefening te doen. Hier vind je meer informatie.

Martha en Jasper zijn sinds 2014 getrouwd. Op dat moment wist Martha niet veel meer over autisme dan wat in de film “Rainman” naar voren komt. Martha vertelt dat zij sindsdien heel veel heeft gelezen over autisme. Jasper heeft sinds zijn 12e de diagnose ASS en heeft de afgelopen jaren regelmatig de workshop “autist in real life” gegeven. Als grootste probleem binnen hun relatie geeft Martha aan dat zij elkaar heel vaak verkeerd begrijpen en vaak reageren op wat de ander wel zal bedoelen. Zij heeft geleerd om continue te blijven verhelderen en te vragen “Wat bedoel je precies Jasper?”. Jasper vult aan dat het überhaupt lastig is om met iemand samen te leven met autisme. De meeste mensen met autisme gaan alleen van zichzelf uit. Jasper vertelt dat hij een knop moet omzetten om iemand toe te laten in zijn leven. Dat lukt wel, maar kost ook veel energie! Als Jasper de knop “aanzet” kan hij best een leuke partner zijn. Toch ervaart hij twee werelden, waartussen hij moet schakelen. Hoe meer elementen (relatie, werk, opleiding, kinderen etc.) aanwezig zijn in het leven van iemand met autisme hoe gecompliceerder het wordt om alle ballen in de lucht te houden. Zeker met een zoontje erbij, die vandaag 2 jaar is geworden! Ook qua sociaal leven is er een groot verschil. Jasper probeert zijn sociaal leven tot een minimum te beperken. Martha heeft een rijker sociaal leven, waar Jasper ook zo nu en dan (met name als het gaat om directe familie) aan deelneemt. Ze maken hier samen duidelijke afspraken over.

Nynke Zuurmond is 22 jaar samen met haar man en heeft de diagnose autisme 3 jaar geleden gekregen. Voor Nynke was het moment dat de diagnose gesteld werd een keerpunt. Eindelijk begrijpt ze hoe haar brein werkt en kan ze ook een stuk milder voor haarzelf zijn. Het heeft haar inzicht gegeven, waardoor ze ook haar eigen weg kon inslaan. Bijvoorbeeld door het starten van haar eigen bedrijf “Autisme Positief”. Nynke heeft daarvoor verschillende andere diagnoses gehad: depressie, angststoornissen, pleinvrees. Zij viel van de ene in de andere crisis. Toen haar zoon de diagnose autisme kreeg en naar het speciaal onderwijs ging kwam de focus ook op haar te liggen. Zij kreeg het boek “Aspergirls” aangereikt en dit was zeer herkenbaar voor haar.

Nynke gebruikt in haar presentatie verschillende fragmenten uit de film van de NVA “Een bewerkelijke liefde”. Zij laat het fragment overprikkeling zien, dit is zeer herkenbaar voor haar. Structuur is voor haar heel belangrijk. Als de dag verandert heeft dit grote impact op haar. Voor Nynke is het belangrijk dat er ook herstelmomenten zijn op een dag. Dit wordt ook in de planning opgenomen. Als ze aan het werk is bestaan haar man en kinderen niet. Met haar kinderen heeft ze haar autisme bespreekbaar gemaakt: zij mogen het hebben van “een moeder met autisme” stom en lastig vinden. Nynke’s man vindt het leukst aan haar dat ze geen geheime agenda heeft en dat ze geen oude koeien uit de sloot haalt!

Om 12 uur bedankt Angela Thissen, mede namens Charlotte van de Wetering en Edith van Spiegel, alle sprekers en alle aanwezigen voor deze ochtend.

De evaluaties zijn bijzonder positief:

  • "Super! Voor herhaling vatbaar. Interessant en herkenbaar."
  • "Een mooie ochtend, de kern kwam goed naar voren. Leerzaam, inspirerend en prettig om veel ervaringen te horen."
  • ''Goed beeld van verschillende uitinsgvormen van autisme gekregen. Prettige manier van presenteren. Met een zekere lichtheid".
  • "Confronterend"
  • "Duidelijk, divers, vanuit verschillenden perspectieven, met respect voor menselijkheid"
« Terug naar overzicht